BejelentésHonvéd Nyugdíjas Klub Szabadszállás
"Nem csak a húszéveseké a világ..."

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Hírek
XI. Honvédtalálkozó

2015. július 10-én rendezzük meg hagyományos találkozónkat, melyen ismét találkozhatnak a Szabadszálláson a laktanyákban szolgált katonák, polgári- és közalkalmazottak, valamint hozzátartozóik...

tovább >>


Közgyűlés

Klubunk vezetősége 2015. február 27-én 15 órától számol be a 2014 évi tevékenységéről és ismerteti a 2015-re tervezett feladatait. Minden tagot szeretettel vár az elnökség

tovább >>


X. Helyőrségi Honvéd Találkozó

Új rovat nyílt a találkozó megrendezésével, lebonyolításával kapcsolatos hírek, események megjelenítésére. A rovatban már olvasható a program, letölthető a meghívó és a regisztrációs lap.

tovább >>


Múzeum költöztetése

24.én sikeresen átköltöztettük a kiállítási anyagot....

tovább >>


Kitüntetés a Honvédelem Napján

Udvarnoki János barátunk a Magyar Honvédelem Napja alkalmából kitüntetést vehetett át a közigazgatási államtitkártól

tovább >>


Május 19 - Május 21

Végh Ferenc életmű-könyve jelent meg május 19-én, május 21 pedig a Magyar Honvédelem napja. Bővebben a hivatkozásra kattintva

tovább >>


Bővült a honlap

Holczmann Misi összeállított egy anyagot a tüzérosztály helyőrségbe településével, megalakulásával, működésével kapcsolatban egészen a felszámolásig. Néhány kép is csatolva.

tovább >>


BEOSZ

Segélyezési lehetőség és BEOSZ hírek a honlapon

tovább >>


Petőfi túra

Szombaton, 5-én klubunk tagjai közel 20 fővel indulnak, hogy gyalogosan teljesítsék nagy költőnk nevével fémjelzett emléktúra különböző távjait.

Elismerés

Március 15. alkalmából katonai elismerésben részesült klubunk két tagja...

tovább >>


Évzáró-évnyitó taggyűlés

Sikeresen és eredményesen lebonyolításra került a nyugdíjas klub előző évet értékelő és a 2014-es év feladatait meghatározó "évzáró-évnyitó" taggyűlése.

tovább >>


Városi Nőnapi ünnepség

Március 8-án 16 órától a József Attila Közösségi Házban, a közösségi házzal együttműködve szervezzük meg a városi nőnapot. A rendezvényre minden hölgyet szeretettel várunk. HNYK elnöksége

Beszámoló közgyűlés

A Honvéd Nyugdíjas Klub éves, beszámoló közgyűlése 2014. február 21-én 15 órától...

tovább >>


Honvédségi lakásügyek..

Honvédségi lakásban bármely jogcímen lakókat érintheti a Magyar Honvédség által kiadott tájékoztatás a lakások használatával, megvásárlásával kapcsolatban. Többet olvashatsz a hírekben megtalálható hivatkozásra kattintva.

tovább >>


Túra a Szekszárdi dombságban

A BARTINA-32 teljesítménytúrán vett részt csapatunk 20145. január 18-án....

tovább >>


BARTINA-3

Klubunk kis csapata január 18-án ismét nekivág egy 32 km-es túrának. Most a Szekszárdi-dombság a cél...

tovább >>


Elfogyott a fürdőbelépő

Már a nyitás napján több ezer pályázat érkezett....

tovább >>


Polgármesteri évértékelő

Január 8-án Dr. Báldy Zoltán polgármester értékelte az elmúlt év eredményeit és szólt a város előtt álló feladatokról is

tovább >>


Polgármesteri évértékelés

Dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás Város polgármestere január 8-án megtartásra kerülő év értékelésén vesz rész a klub elnöke a polgármesteri hivatalban. Az ott elhangzottakról és a DAR évzáró rendezvényének tapasztalatairól a januári vezetőségi ülésen és klubnapon ad tájékoztatást elnökünk

DAR értekezlet

A BEOSZ DAR vezetősége 2013. december 18-án tartja évzáró rendezvényét, melyen feldolgozásra kerülnek a régió szervezetei ez évi munkájának tapasztalatai, valamint a következő év kiemelkedő feladatai is. A rendezvényen klubunkat az elnök képviseli.

Teljesítménytúra

December 8-án a Felső Bakonyban a "Bakonyi mikulás 2013" teljesítménytúrán a 32-km-es távot teljesítette csapatunk. (Bővebben a www.baratokfc.5mp.eu honlapon)
Egy kis visszatekintés, a helyőrség múltja

Szabadszállás katonatörténete a régmúlt századokig nyúlik vissza, s szorosan fonódik Magyarország sorsfordulóihoz, szabadságharcaihoz.

A honvédség állandó jelenléte a településen 1951-ben a laktanya építés beindításával kezdődött, s folytatódott az egyes katonai szervezetek betelepedésével.

A Magyar Honvédség (1990.03.15-ig Magyar Néphadsereg) Szabadszálláson állomásozó szárazföldi, un. harcoló alakulatainak tematikus áttekintése a függelékben található.

Többféle fegyvernem és szakcsapat volt jelen a helyőrségben. Emléküket - az egykori ún. tiszti lakótelep parkjában emlékkövek őrzik.

A park déli oldalán Hunyadi Mátyás mellszobra, északi részén a Dunaújvárosi Vasmű ajándék oszlopa (stilizált békegalambbal a tetején) áll, köztük a tizenkét beremendi mészkőtömb és réztábla őrzi a helyőrség 53 éve alatt Szabadszálláson működő katonai szervezetek emlékét:

 • MN 49. Lövészezred, majd Gépesített lövészezred 1951-1957
 • MN 16. Rohamlöveg zászlóalj, majd ezred, majd Harckocsiezred 1951-1957
 • MN 44. Tarackos tüzérezred, majd tüzérosztály 1951-1958
 • MN 2. Felderítő zászlóalj 1952-1955
 • MN 81. Híradózászlóalj 1952-1955
 • MN 145. Harckocsiezred, majd MH 145. Önálló harckocsi dandár 1958-1989
 • MN 104/2. Honi légvédelmi rakétaosztály 1960-1990
 • MN 53. Gépkocsizó lövészezred, majd gépesített lövészezred 1962-1989
 • MN Páncélos- és Gépjármű-technikai Kiképző Központ 1962-1991
 • MN Gépjármű-technikai Tiszthelyettes és Szakmunkásképző Iskola, majd Gépjárműtechnikai Honvéd Szakközépiskola 1975-1998
 • MH 52. Javítóezred, majd 52. Hunyadi Mátyás javítóezred 1991-1997
 • MH Alföldi Kiképző Központ 1997-2004

A "BAKONY" fedőnévvel jelzett szervezési feladat - 1987.03.01-től - jelentős mértékben csökkentette és átrendezte a hadsereg békehadrendjét. Az át- és leszervezés miatt megnövekedett tároló hely kapacitásigény kielégítésére, a feleslegessé vált és kivont eszközök, anyagok elhelyezésére, kezelésére - többek között - a laktanya üresen maradt részeiben több tároló szervezet működött, így:

 • az MH Páncélos- és Gépjármű-technikai Ellátó Központ 3. számú raktár,
 • az MH Egészségügyi Anyagellátó Központ 4. számú raktár,
 • az MH Kivont Eszköz Tároló,
 • az MH Elektronikai Anyagi-technikai Ellátó Központ 3. számú raktár,
 • az MH Műszaki-technikai Ellátó Központ raktárrészleg, és
 • az MH Vegyivédelmi Anyagellátó Központ raktárrészleg.

Az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló szerződés Magyarország számára is kötelező kvótákat írt elő az egyes harceszközök és az úgynevezett hasonló eszközök mennyiségi korlátozására. Ennek értelmében a „felesleges" eszközöket a rendszerből el kellett távolítani, eladással, megsemmisítéssel, lőtéri céltárggyá alakítással, vagy közszemlére tétellel (haditechnikai emlékké alakítással).

Szabadszálláson került kialakításra a Magyar Köztársaság 1. számú Csökkentési Hely, amelynek rendeltetése, a szerződési kötelezettségek teljesítésében való részvétel volt. Elsősorban a haditechnikai eszközök megsemmisítését végezték, de alakítottak át lőtéri céltárggyá is kivont, felesleges eszközt és részt vettek közszemlére tétellel/haditechnikai emlékké alakítással kapcsolatos feladatokban is.

Szabadszállás környezetében még katonai helyőrségek, létesítmények voltak Ercsi, Kalocsa, Kecskemét, kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Táborfalva.

Tervezték a Budapest Kelebia vasútvonal kettő sínpárra bővítését, a Dunaújvárost (új Duna hidat) és az M5-ös autópálya Kecskemét összekötő autóutat.

Maga a Laktanya 54 hektáron terül el, szélessége 537, hosszúsága 1.054 m. Jelenleg az önkormányzat kezeli. A helyőrség 437.735 légköbméter ingatlant 440 hektár és 4.363 négyzetméter földterületet kezelt.

A 90-es évektől az állomány döntő részt központi fűtéses épületben volt elhelyezve, ellátását korszerű étkezde, büfé, vegyesbolt, újságárus pavilon, csapatposta, távhívható postai telefonállomások, fodrászat, csapatorvosi rendelő biztosította. A pihenést, szórakozást sportpályák, tornasátor, konditermek, zártláncú televíziós hálózat, szolgálta. Egy időben 2.195 fő elhelyezése volt lehetséges.

Az objektumon belül és közelében rendelkezésre állt minden olyan kiképző létesítmény, amely a katonai alap és szakmai képzéshez szükséges volt. A lőtér volt az egyedüli, amely távoli bázisnak számított (50-55 km). A laktanya 59 tanterme 2.900 fő, három oktatóműhely épülete 323 munkahely, irodái 633 fő befogadására voltak alkalmasak. (további 26 tanterem, 251 irodai munkahely felújítás után lett volna hasznosítható)

A laktanya közelében - 16 épületben - 216 lakásos lakótelep, 135 férőhelyes nőtlen/nővérszálló állt rendelkezésre. (Ezeken felül 87 lakás és 40 nőtlenszálló férőhely karbantartás, felújítás után lett volna hasznosítható)

A Dunapataj melletti Szelidi-tó területén két faházas csapatpihenő állt a szabadszállási katonai szervezetek rendelkezésére. (A faházak felépítését, téliesítését, tavaszi felkészítését a hivatásos és polgári állomány végezte társadalmi munkában, ezért megbecsülte mindenki a létesítményt, mint saját keze munkáját.)

A laktanya saját vízellátással (3 mélyfúrású kút) és szennyvíztisztító teleppel rendelkezett, közművei a teljes helyőrség kiszolgálására voltak méretezve (laktanya, nőtlenszálló, helyőrségi klub és lakótelep).

Három konyhája (1989-ig) 5.000 adag étel elkészítését tette lehetővé (mozgósításkor tábori elhelyezési körülmények között további 2.000 főt is ki tudott szolgálni), továbbá 410 fő tiszti- és 945 fő legénységi étkezdei kapacitással rendelkezett. (a 90-es évek elejétől használatban egy 2000 adagos konyha, egy 190 férőhelyes tiszti- és egy 600 férőhelyes legénységi étkezde)

A két csapatgyengélkedő 8 kórtermében 63 fő fektetésére, 9 fő elkülönítésére, 40 fő egyidejű zuhanykabinos fürdetésére volt lehetőség, egészségügyi alapellátást, kiképzési foglalkozások egészségügyi biztosítását, fogászati ellátást (fogröntgennel együtt) nyújtott. (1989-től használatban egy gyengélkedő 4 kórteremmel, 30 férőhellyel, 3 fős elkülönítővel, 20 zuhanykabinnal)

A kerítésen belül 136.000 m2 tárolóterületen 2.056 jármű elhelyezésére volt lehetőség. A technikai kiszolgálásukat 4 nyári, 1 téli mosó, valamint egy technikai kiszolgáló állomás 6 eszköz/nap átbocsátásával tette lehetővé, valamint három javítóműhely 11 beállóval, 85 munkahellyel. (használaton kívül 2 nyári mosó)

A hadrendi változások következtében ebben az évezredben már csak az MH Alföldi Kiképző Központ működött a helyőrségben, de 2004 nyarától már ez a szervezet sem fogadott újoncokat felkészítésre.

2004. augusztus 31-én 09,00 órakor a Hunyadi Mátyás laktanyában az utolsó zászlólevonásra került sor, majd a Helyőrségi Klubban ismertetésre került a honvédelmi miniszter 66/2004. határozata, melynek értelmében

Szabadszállás 2004. december 31-ével megszűnt katonai helyőrség lenni!

Befejezésül talán helytálló Vörösmarty Mihály eposzának, a „Zalán futása" kezdő sorainak felemlítése

"Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban?

Századok ültenek el, s te alattok mélyen enyésző

Fénnyel jársz egyedül. Rajtad sűrű fellegek, és a

Bús feledékenység koszorútlan alakja lebegnek."

 

Szabadszállás, 2013. november havában

Horváth Balázs István

Függelék: A helyőrség alakulatainak tematikus gyűjteménye


A képgalériában számos képet találsz a laktanyával kapcsolatban, illetve az alábbi élő linkeken szabadszállási gyökerű, vagy kötődéssel rendelkező, zömében volt katonák emlékeit találod:

-Kihalt laktanyák, Szabadszállás MN 7260 / MN 7038/MN 2067/MN6671

-Varga Imre képei a laktanyáról

-MN 7038 a facebook-on

-Egy érdekesség: a laktanya helye a középkorban

Itt szolgált katonák blogjai, képei:Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?

Keresés a honlaponÜzenőfal


Név:

Üzenet:


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!