BejelentésHonvéd Nyugdíjas Klub Szabadszállás
"Nem csak a húszéveseké a világ..."

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Hírek
XI. Honvédtalálkozó

2015. július 10-én rendezzük meg hagyományos találkozónkat, melyen ismét találkozhatnak a Szabadszálláson a laktanyákban szolgált katonák, polgári- és közalkalmazottak, valamint hozzátartozóik...

tovább >>


Közgyűlés

Klubunk vezetősége 2015. február 27-én 15 órától számol be a 2014 évi tevékenységéről és ismerteti a 2015-re tervezett feladatait. Minden tagot szeretettel vár az elnökség

tovább >>


X. Helyőrségi Honvéd Találkozó

Új rovat nyílt a találkozó megrendezésével, lebonyolításával kapcsolatos hírek, események megjelenítésére. A rovatban már olvasható a program, letölthető a meghívó és a regisztrációs lap.

tovább >>


Múzeum költöztetése

24.én sikeresen átköltöztettük a kiállítási anyagot....

tovább >>


Kitüntetés a Honvédelem Napján

Udvarnoki János barátunk a Magyar Honvédelem Napja alkalmából kitüntetést vehetett át a közigazgatási államtitkártól

tovább >>


Május 19 - Május 21

Végh Ferenc életmű-könyve jelent meg május 19-én, május 21 pedig a Magyar Honvédelem napja. Bővebben a hivatkozásra kattintva

tovább >>


Bővült a honlap

Holczmann Misi összeállított egy anyagot a tüzérosztály helyőrségbe településével, megalakulásával, működésével kapcsolatban egészen a felszámolásig. Néhány kép is csatolva.

tovább >>


BEOSZ

Segélyezési lehetőség és BEOSZ hírek a honlapon

tovább >>


Petőfi túra

Szombaton, 5-én klubunk tagjai közel 20 fővel indulnak, hogy gyalogosan teljesítsék nagy költőnk nevével fémjelzett emléktúra különböző távjait.

Elismerés

Március 15. alkalmából katonai elismerésben részesült klubunk két tagja...

tovább >>


Évzáró-évnyitó taggyűlés

Sikeresen és eredményesen lebonyolításra került a nyugdíjas klub előző évet értékelő és a 2014-es év feladatait meghatározó "évzáró-évnyitó" taggyűlése.

tovább >>


Városi Nőnapi ünnepség

Március 8-án 16 órától a József Attila Közösségi Házban, a közösségi házzal együttműködve szervezzük meg a városi nőnapot. A rendezvényre minden hölgyet szeretettel várunk. HNYK elnöksége

Beszámoló közgyűlés

A Honvéd Nyugdíjas Klub éves, beszámoló közgyűlése 2014. február 21-én 15 órától...

tovább >>


Honvédségi lakásügyek..

Honvédségi lakásban bármely jogcímen lakókat érintheti a Magyar Honvédség által kiadott tájékoztatás a lakások használatával, megvásárlásával kapcsolatban. Többet olvashatsz a hírekben megtalálható hivatkozásra kattintva.

tovább >>


Túra a Szekszárdi dombságban

A BARTINA-32 teljesítménytúrán vett részt csapatunk 20145. január 18-án....

tovább >>


BARTINA-3

Klubunk kis csapata január 18-án ismét nekivág egy 32 km-es túrának. Most a Szekszárdi-dombság a cél...

tovább >>


Elfogyott a fürdőbelépő

Már a nyitás napján több ezer pályázat érkezett....

tovább >>


Polgármesteri évértékelő

Január 8-án Dr. Báldy Zoltán polgármester értékelte az elmúlt év eredményeit és szólt a város előtt álló feladatokról is

tovább >>


Polgármesteri évértékelés

Dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás Város polgármestere január 8-án megtartásra kerülő év értékelésén vesz rész a klub elnöke a polgármesteri hivatalban. Az ott elhangzottakról és a DAR évzáró rendezvényének tapasztalatairól a januári vezetőségi ülésen és klubnapon ad tájékoztatást elnökünk

DAR értekezlet

A BEOSZ DAR vezetősége 2013. december 18-án tartja évzáró rendezvényét, melyen feldolgozásra kerülnek a régió szervezetei ez évi munkájának tapasztalatai, valamint a következő év kiemelkedő feladatai is. A rendezvényen klubunkat az elnök képviseli.

Teljesítménytúra

December 8-án a Felső Bakonyban a "Bakonyi mikulás 2013" teljesítménytúrán a 32-km-es távot teljesítette csapatunk. (Bővebben a www.baratokfc.5mp.eu honlapon)
A tizenegyedik találkozó

Kellemes, szellős és napsütéses reggelen kezdett erősödni a mozgás a József Attila Közösségi Ház parkjában és előterében. Először csak a szervezők és rendezők tették a dolgukat, végezték az utolsó simításokat a vendégváráshoz, de hamarosan megjelentek a XI. Szabadszállás Helyőrségi Honvéd Találkozó résztvevői is.

(Az oldal alján a képek eredeti méretben megtekinthetők és letölthetők)

Gyorsan betöltötte a teret az egymásra találás hangos ovációja, az „azonnal és mindent és előbb, mint te, el akarok mondani neked” zsivaja. Széles mosoly, forró feketekávé és finom pogácsa fogadta az újonnan érkezőket. A gyülekezés „káosza” alatt volt idő megtekinteni a szabadszállási képzőművészek műveinek kiállítását is.

A színházteremben a Himnusz, dörmögős-morgós éneklésével vette kezdetét a hivatalos találkozó. A résztvevők és a meghívottak köszöntését követően, Farkas Zoltán ny. mk. alezredes, a Honvéd Nyugdíjas Klub elnöke nyitotta meg a rendezvényt,

amely

- az MN 2067, a 104/2. honi légvédelmi rakétaosztály megalakulásának 55., felszámolásának 25. évfordulója (1960-1990.), valamint

- a Magyar Néphadsereg Gépjárműtechnikai Tiszthelyettes- és Szakmunkásképző Iskola, illetve Magyar Néphadsereg, később Magyar Honvédség Gépjárműtechnikai Tiszthelyettesképző Szakközépiskola megalakulásának 40. évfordulója (1975/1981-1998) jegyében került összehívásra.

- Csatlakozott rendezvényünkhöz a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió XIX. Régiós Bajtársi és XIII. Kistérségi Találkozója is,

- és nem feledkeztünk meg arról sem, hogy településünk most, a Szabadszállási Városi Napok keretében ünnepelte várossá avatásának huszadik évfordulóját! (1995. július 01-jével lett város.)

Az évfordulók kapcsán nem maradhattak el a megemlékezések, melyek sorát Holczmann Mihály ny. őrnagy úr kezdte, aki a rakétaosztály kezdet és vég évfordulói kapcsán a csapat történetéről, működéséről szólt a jelenlévőkhöz.

Kelemen György ny. mk. alezredes úr, az iskola első igazgatóhelyettese elevenítette fel a 40 évvel ezelőtti történéseket, a Magyar Néphadsereg Gépjárműtechnikai Tiszthelyettes- és Szakmunkásképző Iskola megalakításának, működése megkezdésének eseményeit, majd Bencze András ny. mk. alezredes úr, a Gépjárműtechnikai Tiszthelyettesképző Szakközépiskola igazgatója zárta a visszaemlékezést az iskola és felszámolása történetével.

Frissítő élményt jelentett a résztvevők számára Török László tanár úr nagyszerű előadásában Parti Nagy Lajos Szívlapát című verse, majd a Szász Károly Református Kórus szívet-lelket melengető öröméneklése és a kórust követő Ezüst Kopogók Néptánc Együttese iskolás csoportjának pezsdítő ütemű táncbemutatója.

E kis kitérő után Baráth István dandártábornok úr, az MH Logisztikai Központ parancsnoka adott tájékoztatót a páncélos- és gépjármű technikai tiszthelyettesek, altisztek és képzésük, valamint a szakma jelenlegi helyzetéről.

Majd ismertetésre került Frigyer László mk. vezérőrnagy, a szakmunkásképző iskola első növendékei egyikének, a találkozón megjelentekhez szóló levele.

A Dél-alföldi Régió rendezvénye kapcsán köszöntötte a jelenlévőket Kelemen József ny. altábornagy, a BEOSZ, és dr. Kovács György ny. mk. ezredes, a régió elnöke.

Szót kért Dankó József ny. őrnagy, egykori katonatársunk, aki elmondta, hogy nemrégiben kapott köszöntő levelet a Magyar Honvédség vezetőitől, nyolcvanadik születésnapja alkalmából, és ennek apropóján, elérzékenyülve kérte a jelenlévőket, hogy amikor a katonákról beszélünk, és a katonákat köszöntjük, ne feledkezzünk meg arról, hogy a szolgálatteljesítés biztos hátterét a család, a feleségek adják. Nekik is jár – mindig – a köszönet!

A találkozó résztvevőinek köszöntése dr. Báldy Zoltán, városunk polgármestere szavaival fejeződött be, aki kiemelte a néhai helyőrség katonáinak, polgári dolgozóinak a település életében betöltött fontos szerepét.

A színháztermi eseményeket a Kiskun Népdalkör és a Vadrózsák Citerazenekar katonanóta csokra zárta.

A találkozó - hagyományainknak megfelelően – az elhunyt társaink, bajtársaink emlékét őrző Szabadszállási Honvéd Emlékhely kopjafái előtti főhajtással, tiszteletadással, emlékezéssel folytatódott. 2003-ban állíttatott az első jelfa a katonák, 2009-ben az édestestvére, a honvédségi dolgozók emlékére, amelyek - vállvetve - egymás mellett állva hirdetik: „… együtt a szolgálatban, együtt a halálban …” Az emlékhelyen nagytiszteletű Máté Sándor alezredes, református tábori lelkész úr kérte Isten áldását elhunytaink emlékére. A kopjafáknál koszorút helyeztek el Baráth tábornok úr, a BEOSZ, a BEOSZ DaR, a kiskőrösi társegyesület, városunk polgármestere, egyesületünk elnöke és az egykori parancsnokok.

A lakótelepi emlékparknál Szabó János ny. mk. vezérőrnagy szólt a megjelentekhez, majd a parancsnokok megkoszorúzták a harckocsi dandár emlékoszlopát és Hunyadi Mátyás emlékszobrát.

Barát tábornok koszorút helyezett el az emlékszobornál. Koszorút helyeztek el az évfordulók alkalmából a rakétaosztály és a szakközépiskola emlékköveihez. A megemlékezés a hagyományos emlékkövi virágelhelyezéssel zárult.

A 2014-ben átadott Hunyadi Mátyás Emlékmúzeum fejlesztése újabb állomásához érkezett. A Honvéd Találkozó részeként, az évforduló alkalmából került átadásra és megnyitásra a Gépjárműtechnikai Tiszthelyettesképző Szakközépiskola emlékszobája. A szalagot az átadó Baráth tábornok, az egyesület elnöke, Farkas alezredes és az iskola első vezetője, Kelemen alezredes vágták át.

A találkozó egy kései, de annál jobban eső ebéddel zárult. A programok azonban még nem értek véget. Az öregdiák találkozó iskolasorakozóval, majd a másnap délig tartó baráti találkozó eseményeivel folytatódott. De ebéd után zárult a Dél-alföldi Régió rendezvénye is.

Továbbra is fontos megemlíteni a találkozó kapcsán, hogy egyrészt kérik a szervezők, hogy az egykori munkatársak ne csak a hívó szóra várjanak, hanem keressék meg egymást és csoportosan jelentkezzenek be a szervezőknél a találkozóra, hiszen az egykori munkatársak tudnak szoros kapcsolatot tartani, Ők tudnak könnyen vagy könnyebben - és talán hatékonyabban - egymásra találni

Másrészt, aki bármilyen formában fényképpel, tárgyi emlékkel, szöveges visszaemlékezéssel (vagy ezek másolatával) támogatni tudja, szeretné, akarja a múzeum fejlesztését, vagy egy, a Szabadszállás katonatörténetét összefoglaló kiadvány elkészítését, kérjük, keresse a Klub vezetőségét.

Végezetül! Köszönet illet mindenkit, aki bármilyen formában részt vett a XI. Szabadszállás Helyőrségi Honvéd Találkozó és kapcsolódó rendezvényei előkészítésében, megtartásában, a múzeum fejlesztésében, az új emlékszoba kialakításában. Köszönjük az anyagi támogatásokat és hozzájárulásokat. Köszönjük a fellépők kedves műsorát.

(A 2015-ös Szabadszállás Helyőrségi Honvédtalálkozó és Öregdiák találkozó további képei és néhány video megtekinthető, letölthető)

Horváth Balázs István


XI. Szabadszállás Helyőrségi Honvéd Találkozó,

Öregdiák-találkozó és

a BEOSZ DAR egyesületeinek régiós és kistérségi találkozója

2015. július 10-én kerül megrendezésre a XI. Szabadszállás Helyőrségi Honvéd Találkozó, melyen megemlékezünk a  40 éve megalakult Gépjárműtechnikai Honvéd Szakközépiskola jogelődjéről, az MN Gépjárműtechnikai Tiszthelyettes és Szakmunkásképző Iskoláról, az 55 éve megalakult 104/2 Honi Légvédelmi Rakétaosztályról, valamint az osztály felszámolásának 25. évfordulójáról is. (A rendezvény plakátja)

Rendezvényünk otthont ad a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió egyesületei regionális és kistérségi találkozójának is.

Jubileumi rendezvényünket megtiszteli jelenlétével:

Baráth István dandártábornok,
az MH Logisztikai Központ parancsnoka és

Frigyer László vezérőrnagy, az iskola volt diákja.

A rendezvény fő védnöke:

Dr. Végh Ferenc nyá. vezérezredes, volt nagykövet,
a Magyar Honvédség volt parancsnoka, vezérkari főnöke.

A rendezvény programja:

9:00 -tól  Vendégvárás , regisztráció a Közösségi Házban

10:00   Megnyitó, ünnepi beszéd, visszaemlékezések, köszöntők, majd helyi művészeti csoportok műsorának megtekintése

12:00   Kopjafák megkoszorúzása a  Szabadszállási Honvéd Emlékhelyen
(Utazás autóbuszokkal, saját gk-val)

12:30  Emlékezés a helyőrség volt alakulatai emlékköveinél és a parancsnokok  emlékparkjában (szalagkötés, koszorúzás, virágok elhelyezése)

13:15  MH AKK volt parancsnoki épületében, a Hunyadi Mátyás  Helyőrségi Emlékszobában a szakközépiskola és jogelődje kiállításának megtekintése, ezzel párhuzamosan az iskola öregdiákjainak „ünnepi sorakozója”

14:00-tól Ebéd elfogyasztása önkiszolgáló rendszerben (babgulyás, kapros túróslepény

Az ebédet követően szabad program (a helyőrségi emlékszoba megtekintése, baráti beszélgetés), illetve az iskola volt hallgatói és vendégeik külön terv szerint folytatják a programot, igény esetén 2015. július 11-én is.

19:00-tól Vacsora

Érkezés, parkolás:

- a vonattal érkezők (Bp.-ről 09.26-kor, Kiskunhalas felől 08.31-kor) igény esetén autóbusszal beszállításra kerülnek
- a gépkocsival érkezők, ha tehetik a volt MH AKK alakuló terét vegyék igénybe parkolásra. Az alakuló térről, a volt helyőrségi klub előtt megállva 09.00-tól (utoljára 09.45-kor) negyedóránként autóbusz szállítja a vendégeket a rendezvény helyszínére.

Szállás:

- regisztrált igénylők részére a volt Gépjárműtechnikai Honvéd Szakközépiskolában tudunk szállást biztosítani 1500 Ft/ éj/fő helyszínen történő befizetése ellenében
- a város szálláshelyei egyéni foglalással, akár internetes ügyintézéssel is rendelkezésre állnak

Étkezés, büfé:
a regisztrált igénylők részére étkezés térítés ellenében a laktanyában kerül biztosításra.
-ebéd: babgulyás, kapros túróslepény, 900 Ft/adag
-vacsora: bakonyi sertésragu, tésztával, 700 Ft/adag
-11-én reggeli: vaj,méz,dzsem felvágott, zsemle, 400 Ft/adag
-11-én ebéd: marhalábszár pörkölt, tarhonya, 900 Ft/adag

Büfé térítés ellenében a szakközépiskola kollégiumában vehető igénybe 10-én reggeltől, 11-én az ebéd befejezéséig

Regisztráció:
- a találkozó rendezvényei csak regisztrációt követően és 300 Ft rendezvény támogatási hozzájárulás befizetésével látogathatók, vehetők igénybe

- regisztrálni:
a./ a honlapról letöltött regisztrációs lap kitöltésével és elektronikus, vagy postai úton történő visszaküldésével 2015. július 6-i beérkezéssel
b./ személyesen a Közösségi Ház portáján, munkaidőben 2015. 07. 06-ig
c./ telefonon a 06-76-558003 telefonszámon 2015. 07.06-ig

Térítési díj befizetése:
-átutalással, vagy belföldi postautalványon a 52800014-10105395 számú számlára utalással (FONTOS: a „közlemény”, vagy „feladó” rovatban tüntesse fel a regisztrációs lapon szereplő „kapcsolattartó személy” nevét)

-a helyszínen a rendezvény előtti regisztrálás során készpénzben

 

További információk, elérhetőségek:
- Honvéd Nyugdíjas Klub honlapja: www.hnykszabadszallas.5mp.eu

- Email címe: hnykszabadszallas@gmail.com
- Postai címe: 6080 Szabadszállás, Kossuth u. 4
- A klub elnöke: Farkas Zoltán nyá. mk. alezredes (06-30-2082062)


----------------------------------------------------------------------------------------

Sikeresen lezajlott a Honvédtalálkozó

2014. július 11-én a Szabadszállási Városi Napok nyitó rendezvényeként került megrendezésre a jubileumi, X. Helyőrségi Honvéd Találkozó.

Kettős évfordulóra emlékeztünk ezen a napon, hiszen 25 évvel ezelőtt -1989-ben – elsőként került felszámolásra a 145. önálló harckocsi dandár és 2004-ben zárta be kapuit az MH Alföldi Kiképző Központ.

Jóleső érzés volt, hogy meghívásunknak nagyon sokan tettek eleget és eljöttek találkozni Szombathelytől Nyíregyházán át, sőt még Szlovákiából is. A résztvevők száma megközelítette az 500 főt.

Rendezvényünket megtisztelte Dr. Báldy Zoltán Szabadszállás város polgármestere, Dr. Salacz László az 1. vk. országgyűlési képviselője, Dr. Benkő Tibor vezérezredes Honvéd Vezérkar főnök képviseletében Korom Ferenc dandártábornok a Honvéd Vezérkar Hadműveleti csoportfőnökség csoportfőnöke. Mint korábban minden alkalommal, most is jelen volt Dr. Végh Ferenc nyá. vezérezredes, a Magyar Honvédség volt Vezérkar főnöke a Honvédség parancsnoka, volt nagykövet, rendezvényünk fő védnöke, aki a 25 éve elsőként felszámolt 145. önálló harckocsi dandár, az MN 7038 utolsó parancsnoka volt.

Részt vettek a volt parancsnokok, közöttük Papp Miklós ezredes a 10 éve megszüntetett MH Alföldi Kiképző Központ utolsó parancsnoka, valamint Kelemen József nyá. altábornagy a BEOSZ elnöke, Dr. Kovács György nyá. ezredes  a BEOSZ-DAR elnöke, Durgó Tamás százados az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője,

Megjelentek a BEOSZ-DAR tagegyesületei, a társ civil egyesületek vezetői, a sajtó képviselői.

Tíz évvel ezelőtt került sor az első Honvéd Találkozó megrendezésére, amelyet nem egy katonaember, hanem városunk egyik köztiszteletben álló polgára Katona Lajos kezdeményezett és eredményesen szervezett meg. Sajnos Ő már fentről figyeli a mi munkánkat, de amit kezdeményezett az gyökeret vert és nyugdíjas klubunk azóta minden évben megrendezi ezt a találkozót a volt katonáknak és honvédségi dolgozóknak, lehetőséget adva ezzel a volt bajtársakkal, munkatársakkal való találkozásra a közös élmények felelevenítésére.

A 10 éve történt laktanya bezárás véget vetett egy helyőrség 54 éves, sikerekben gazdag történetének. A levéltári adatok alapján az első katonai szervezet a 44. tarackos tüzérosztály, majd tüzér ezred az MN 9391 nyílt hadrendi számmal 1950-től került az akkori nagyközségbe.

Ugyanezen évtől került Pécsről a helyőrségbe a 16. harckocsi, rohamlöveg zászlóalj, amely később ezred lett. 1958-tól a 145. önálló harckocsi ezred, majd dandár, egészen 1989-ig, amikor a fegyverzet és haderő csökkentés keretében egyoldalúan és elsőként került felszámolásra.

Itt diszlokált a 49. lövész, gépesített lövész ezred MN 2563 nyílt hadrendi számmal, majd 1961-től 53. gépkocsizó (gépesített) lövész ezred lett MN 6671 nyílt hadrendi számmal.

Rövid ideig -2 évig – állomásozott itt a 2. felderítő zászlóalj és a 81.hiradó zászlóalj MN 1285 nyílt hadrendi számmal.

1962-től annak megszűntetéséig települt a 104/2 honi légvédelmi rakétaosztály MN 2067 nyílt hadrendi számmal.

Az utolsó katonai szervezet állománya reménykedve várta, hogy feladatrendszerénél fogva elkerüli a felszámolás szomorú tényét és ez volt az MH Alföldi Kiképző Központ. Jogelődje 1962-ben került létrehozásra Páncélos- és Gépjármű-technikai Kiképző Központ néven és MN 7260 nyílt hadrendi számmal egy traktoros iskola bázisán. Később az átszervezések eredményeként megalakították az MH 52. Hunyadi Mátyás Javító ezredet, majd további átszervezések után ismét kiképző szervezet lett MH Alföldi Kiképző Központ megnevezéssel.

A találkozó szervezésekor úgy gondoltuk, hogy meghívunk minden volt parancsnokot, aki ebben a helyőrségben teljesített szolgálatot. Így is tettünk. Az MN 7260 első parancsnokától Fejes Sándor nyá. ezredestől kapott köszöntő levél a találkozó résztvevőinek felolvasásra került.

1975-től itt működött egy nagyon sikeres iskola a Gépjármű-technikai Tiszthelyettes és Szakmunkásképző Iskola melynek bázisán 1985-től az MN Gépjárműtechnikai Honvéd Szakközépiskola kezdte meg működését. Sikerességét bizonyítja, hogy az országos versenyeken sikeresen jó eredményeket értek el tanulói. Végzett tiszthelyettesei közül többen tiszti iskolai végzettséget szereztek, sőt még tábornok is kikerült a soraikból.

A helyőrségben külföldi szakemberek képzése is folyt, bizonyítva azt, hogy az itt szolgálatot teljesítők magas szintű katonai-szakmai ismeretekkel rendelkeztek.

A helyőrségben az Európai Fegyveres Erőkről szóló szerződés alapján fegyverzetcsökkentési alegység is működött, amely a rendszerből kivont technikai eszközök megsemmisítését végezte.

Szabadszállás 2004. december 31-én szűnt meg, mint katonai helyőrség.

A helyőrségben diszlokált katonai szervezetek tevékenységükkel a segítették a nagyközség majd a város mindennapi életét. Mint munkaadók is elismertséget és elfogadottságot értek el jó kapcsolatokat alakítottak ki a város önkormányzatával, a rendvédelmi szervekkel, a civil szervezetekkel, az egyházakkal és nem utolsó sorban a város lakosságával.

Az elmúlt évben a megszűnt Helyőrségi Művelődési Otthonból ki kellett telepíteni az Emlékszobát és kényszerű raktározásra került az ott elhelyezett anyag. Az Önkormányzattal történt egyeztetést követően, azzal együttműködésben stílusosan ismét kialakítottuk a volt MH Alföldi Kiképző Központ parancsnoki épület földszintjén a Hunyadi Mátyásról elnevezett Helyőrségi Emlékszobát. Az Emlékszoba kialakításával szeretnénk ismét alkalmat adni minden kedves látogatónak, hogy ismét emlékezhessenek az itt eltöltött szép napokra, felidézve, megőrizve a saját, a barátok, munkatársak és az elődök emlékét.

Gyűjteményünk sajnos hiányos, de bízunk abban, hogy a jövőbeni felajánlásokkal kiegészíthető teljesebbé tehető lesz.

Az Hunyadi Mátyás Emlékszoba a Honvéd Nyugdíjas Klubhoz történő látogatási igény bejelentése esetén mindenkor szívesen nyitva áll a látogatók számára.

A Honvéd Nyugdíjas Klub egyik feladata a katona hagyományok ápolása és szerencsére van mit. A klubélettel lehetőséget kívánunk adni a bajtársakkal való beszélgetésekre, számon tartani mind azokat, akik szeretettel, jó szívvel látogatnak el évente a Helyőrségi Honvéd Találkozóra. A Nyugdíjas Klub életéről tájékozódhatnak a létrehozott honlapunkon.

Az időjárás sajnos nem kedvezett a szabadtéri programoknak, így a szakadó eső miatt elmaradt a volt honvédségi lakótelepen az alakulatok emlékköveinél a virágok elhelyezése és a hódmezővásárhelyi katonazenekar „gyepshow”-ja.

Szűk körben megkoszorúzásra kerültek a temetőben lévő kopjafák, amelyhez koszorúkat helyeztek el a MH Vezérkar főnök képviseletében, Szabadszállás Önkormányzata, a Honvéd Nyugdíjas Klub, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Kiskőrösi Honvéd Nyugdíjas Egyesület részéről, továbbá megkoszorúzták a lakótelepen lévő Hunyadi Mátyás szobrot és az MN 7038 stilizált békegalamb emlékművét.

Köszönetemet fejezem ki a rendezvény minden támogatójának: a Magyar Honvédség, Szabadszállás Város Polgármesteri Hivatala, ÁMK József Attila Közösségi Ház, Tóth Automix Kft., Zero Feeling Kft., Reál élelmiszer, CBA élelmiszer, SZITEP Kft., Szabó Hús Kft., Birkás pincészet, SzP Kikun Kft.

Külön köszönet illeti a polgári és katonai sajtó képviselőit, hogy erről a számunkra fontos eseményről színes tudósításokban az írott és elektronikus sajtóban számoltak be.

Jövő évben is várjuk katonatársainkat, polgári dolgozókat minden kedves érdeklődőt.

 

Farkas Zoltán nyá. mk. alezredes

 

X. Helyőrségi Honvéd Találkozó

2014. július 11. Szabadszállás 2014. június 5.

2014-ben 10 éve, hogy felszámolásra került a helyőrség utolsó katonai szervezete, az MH Alföldi Kiképző Központ és 25 éve számolt fel az MN 145. önálló harckocsidandár, az MN 7038 alakulat.

A Szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub tisztelettel meghív minden érdeklődőt, akinek kapcsolata volt, emléke van a megszűnt helyőrség katonai szervezeteivel a 2014. július 11-én megrendezésre kerülő jubileumi Helyőrségi Honvéd Találkozóra. (a meghívó nyomtatható formátumban ide kattintva letölthető)

Jubileumi rendezvényünket megtiszteli jelenlétével Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

A rendezvény fő védnöke: Dr. Végh Ferenc nyá. vezérezredes, volt nagykövet és a Magyar Honvédség volt parancsnoka, vezérkar főnöke

A rendezvény programja:

09:00-től  vendégvárás , regisztráció, haditechnikai makett kiállítás megtekintése a  Szabadszállási ÁMK József Attila Közösségi Házban

10:00  Megnyitó, ünnepi beszéd, visszaemlékezések, köszöntők majd a Honvéd Együttes műsorának megtekintése

12:00 Kopjafák megkoszorúzása a Szabadszállási Honvéd Emlékhelyen (Utazás autóbuszokkal, saját gk-val)

12:30  Emlékezés a helyőrség volt alakulatai emlékköveinél és a parancsnokok emlékparkjában a Mátyás király téren (ünnepi beszéd, szalagkötés, koszorúzás, virágok elhelyezése)

13:15  Az MH AKK volt parancsnoki épület előtt tájékoztató a laktanya jelenlegi helyzetéről, majd a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Emlékszoba megnyitása, megtekintése

14:00  Egy katonás ebéd elfogyasztása önkiszolgáló rendszerben (babgulyás, kunsági parasztlángos)

Az ebédet követően szabad program (technikai bemutató, a csapattörténeti emlékhely megtekintése, baráti beszélgetés folytatása)

Regisztráció:

-a találkozó rendezvényei csak regisztrációt követően és 800 Ft rendezvény támogatási hozzájárulás helyszínen történő befizetésével látogathatók, vehetők igénybe

-regisztrálni:

a./ a regisztrációs lap kitöltésével (ide kattintva töltheted le) és elektronikus, vagy posta úton történő visszaküldésével 2014. július 7-i beérkezéssel

b./ személyesen a Közösségi Ház portáján munkaidőben 2014. július 07-ig

c./ telefonon a 06-30-4197037, és a 06-70-5223063 telefonszámokon 2014. 07.07-ig

Étkezés: a regisztrált igénylők részére ebéd (étkezési jegy ellenében) a laktanyában kerül biztosításra. Az ebéd időszakában büfé térítés ellenében a szakközépiskola kollégiumában vehető igénybe

Szállás: a szállás előzetes regisztráció esetén a volt Gépjárműtechnikai Honvéd Szakközépiskola kollégiumában vehető igénybe 1500 Ft/fő/nap helyszínen (a kollégiumban) történő befizetése mellett. A várható érkezés és a tervezett távozás időpontját a 06-20-9386750 telefonszámon kérjük pontosítani; A város kereskedelmi szálláshelyei, akár interneten keresztül is rendelkezésre állnak;

 

Utazás:a vasúton Budapest felől 09.26-kor, Kiskunhalas felől 08.30-kor érkezőket autóbusszal a rendezvény helyszínére szállítjuk;

További információk, elérhetőségek:

-a Honvéd Nyugdíjas Klub honlapja: www.hnykszabadszallas.5mp.eu

-Email cím: hnykszabadszallas@gmail.com

-Postai cím: 6080 Szabadszállás, Kossuth u. 4

-A klub elnöke: Farkas Zoltán nyá. mk. alezredes (06-30-2082062)

 

A rendezvény támogatói: a Magyar Honvédség, Szabadszállás Város Polgármesteri Hivatala, a Szabadszállási ÁMK József Attila Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény, Tóth Automix Kft., REAL Élelmiszer, CBA Joker Market, Zero Feeling Kft.Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Horváth Balázs [ 2014-07-02 18:09 ]

Kedves Gyula!

Jól tudtad/tudod, a könyv hozzáférhető Szabadszálláson is. Van még néhány példány belőle, s ha elfogy, pótolni tudom.

HáBédr.Papp Gyula [ 2014-06-30 10:56 ]

Tisztelt Szervezők !
Úgy tudtam lesz lehetőség Végh tábornok Úr most megjelent s nagy sikernek örvendő kötetének megvásárlására, dedikálására.
Szabadszállás, mint volt helyörségünk, több vonatkozásban szerepel a könyvben.
Üdv,és sok sikert ! Remélhetőleg ott leszek én is.
Tisztelettel: Papp Gyula nyá. ezredes, egykori MN 7038 zászlóalj parancsnok


Üzenőfal


Név:

Üzenet:
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!